Μόνο στο άκουσμα της λέξης κυτταρίτιδα, ένα ερώτημα έρχεται στο μυαλό κάθε γυναίκας: «Πώς θα βγω στην παραλία»; Οι επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι, 8 στις 10 γυναίκες, ανεξάρτητα από το αν έχουν ή όχι φυσιολογικό βάρος εμφανίζουν κυτταρίτιδα. Πώς όμως δημιουργείται και τι μπορούμε να κάνουμε για να τη νικήσουμε;
H κυτταρίτιδα είναι μια διαταραχή της φυσιολογικής λειτουργίας του συνδετικού υποεπιδερμικού ιστού που περιβάλλει σαν μεμβράνη το μυϊκό ιστό και χαρακτηρίζεται από τοπική αύξηση λίπους σε επιλεγμένες περιοχές του σώματος, αύξηση του όγκου των λιποκυττάρων, συσσώρευση νερού και τοξινών και ανεπάρκεια της κυκλοφορίας του αίματος και της λέμφου, η οποία καταλήγει σε κυκλοφορική στάση. Πολύπλοκο φαινόμενο κι αυτό εξηγεί εν μέρει και τη δυσκολία στην αντιμετώπισή του.
Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας και βάρους, συνήθως από την εφηβεία και μετά, γεγονός που τη συνδέει με τις ορμόνες του φύλου. Παρατηρείται αύξηση της έντασης και της έκτασης της κυτταρίτιδας σε γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (τα οιστρογόνα προκαλούν κατακράτηση άλατος και νερού), αλλά και στην κλιμακτήριο (η εμμηνόπαυση επηρεάζει την κυκλοφορία αίματος, του σωματικού λίπους, της λεμφικής παροχέτευσης και του συνδετικού ιστού, τα οποία επηρεάζουν την ανάπτυξη της κυτταρίτιδας).
Γιατί και πού εμφανίζεται;
Οι γλουτοί, το πάνω τμήμα των μηρών, τα μπράτσα, η κοιλιά και η εσωτερική πλευρά των γονάτων είναι τα πιο ευάλωτα σημεία του σώματος για την εμφάνιση κυτταρίτιδας. Οι παράγοντες που ευνοούν την εμφάνισης της κυτταρίτιδας είναι πολλοί και διάφοροι, με σημαντικότερους:
Το φύλο. Η κυτταρίτιδα «προτιμά» τις γυναίκες, διότι στο γυναικείο σώμα οι λιπώδεις ιστοί είναι περισσότεροι.
Οι ορμονικές διαταραχές. Π.χ. η υπολειτουργία του θυρεοειδούς μειώνει τους μεταβολικούς ρυθμούς του οργανισμού μας. Επίσης, πολλές φορές, ορμονικές διαταραχές μπορούν να προκληθούν από τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, με αποτέλεσμα την εμφάνιση κυτταρίτιδας.
Η καθιστική ζωή. Η έλλειψη κίνησης επηρεάζει αρνητικά την κυκλοφορία του αίματος και, κατά συνέπεια, εμφανίζεται ανεπάρκεια εφοδιασμού των ιστών με οξυγόνο.
Η διατροφή. Η υπερβολική κατανάλωση τσιγάρου, καφέ, αλατιού και οινοπνεύματος διευκολύνουν την εξάπλωση της κυτταρίτιδας. Επίσης, μια διατροφή πλούσια σε λίπη, άμυλο και ζάχαρη προκαλεί αύξηση βάρους και άρα αυξάνει τις πιθανότητες και για την εμφάνιση κυτταρίτιδας.
Η ενδυμασία. Τα στενά ρούχα, οι σφιχτές ζώνες και τα στενά παπούτσια με ψηλά τακούνια, εμποδίζουν τη σωστή κυκλοφορία του αίματος και δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση κυτταρίτιδας.
Η στάση του σώματος. Η κακή ή ελλιπής αναπνοή, λόγω της στάσης του σώματος ή λόγω άγνοιας αποτελεί ένα «άγνωστο» μέχρι σήμερα αίτιο της κυτταρίτιδας. Σύμφωνα με μελέτες, όταν τα πόδια κρέμονται στην καρέκλα για πολλές ώρες, δίχως να κινούνται, προκαλείται κακή αιματική και λεμφική κυκλοφορία και κατακράτηση υγρών.
Γενικά, αιτίες που έχουν ως αποτέλεσμα τη συγκράτηση λίπους και νερού στο σώμα μας, μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνιση ή στην αύξηση της κυτταρίτιδας.
Τα είδη της κυτταρίτιδας
Η κυτταρίτιδα προσβάλλει περισσότερα από τα 3/4 του γυναικείου πληθυσμού. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι καθετί που μοιάζει με κυτταρίτιδα είναι κιόλας. Είναι σημαντικό, λοιπόν, πρώτα από όλα να γίνει η σωστή διάγνωση. Κι αυτό, γιατί δεν αποκλείεται να πρόκειται απλώς για χαλάρωση που προκλήθηκε π.χ. από απότομη απώλεια βάρους ή έλλειψη κίνησης.
Οι απόψεις διίστανται σχετικά με τα «είδη» ή τους «τύπους» της κυτταρίτιδας, όμως οι επικρατέστεροι, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι οι ακόλουθοι:
1. Μαλακή κυτταρίτιδα: απλώνεται σε πλατιές ζώνες και μεγάλες επιφάνειες. Είναι κινητή µε χαλαρές πτυχές του δέρµατος. Οφείλεται στην απότοµη και μεγάλη απώλεια βάρους, χωρίς την υποστήριξη άσκησης, σε κακή εφαρμογή μάλαξης και χρήση διουρητικών. Εµφανίζεται σε γυναίκες µε ανεπαρκή µυϊκό τόνο και διαστολή των επιχωρίων φλεβικών αγγείων και το πρόβληµα υπερτονίζεται κατά το περπάτημα. ∆εν είναι ορατή σε όρθια στάση και γίνεται αντιληπτή µε τη σύσπαση του δέρµατος. Εκτείνεται µεταξύ των µυών του δέρµατος και το χαρακτηριστικό της είναι ότι οι ιστοί στερούνται δραστηριότητας και οι φλεβικοί κλάδοι διαστέλλονται µε µεγάλη ευκολία.
2. Σκληρή κυτταρίτιδα: είναι συµπαγής και συµπυκνωµένη, εµφανίζεται σε νέες γυναίκες µε πολύ καλό µυϊκό τόνο και εντοπίζεται κυρίως στους µηρούς, στους γλουτούς, στον αυχένα και στον δελτοειδή. Το δέρµα είναι ξηρό και ανώµαλο, εµφανίζοντας σηµάδια ρήξης. Είναι ορατή και σε όρθια θέση.
3. Οιδηματώδης κυτταρίτιδα: έχει τη µορφή της µαλακής κυτταρίτιδας, µε τη διαφορά ότι εµφανίζονται οιδήµατα που είναι συνεπεία της κακής κυκλοφορίας του αίµατος και της λέµφου. Εµφανίζεται κυρίως στα κάτω άκρα, ενώ οι κιρσοί και το αίσθηµα βαρύτητας στα πόδια είναι χαρακτηριστικές καθώς και η ύπαρξη έντονου πόνου κατά την πίεση στα σηµεία όπου εµφανίζεται.
4. Ελαφρά κυτταρίτιδα: το δέρµα εµφανίζεται λείο σε όρθια θέση, ενώ η κυτταρίτιδα είναι εµφανής μόνο κατά τη σύσπαση του δέρµατος ή κατά το τεστ τσιμπήματος.
5. Επώδυνη κυτταρίτιδα: χαρακτηρίζεται από εµφάνιση πόνου διαφορετικής έντασης κατά την ψηλάφηση.
Πώς θα την αντιμετωπίσουμε;
«Ο πιο ουσιαστικός και υγιής τρόπος να την αντιμετωπίσουμε είναι με συνδυασμό άσκησης και σωστής διατροφής. Με τη συχνή και συστηματική γυμναστική, τονώνονται οι μύες και αποβάλλονται οι επιβλαβείς τοξίνες. Το βάδισμα με άνετα παπούτσια έχει θεαματικά αποτελέσματα, διότι τα πόδια λειτουργούν ως αντλία για τα αγγεία, με αποτέλεσμα να τονώνεται η κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου. Από τις αθλητικές δραστηριότητες, οι πλέον προσιτές και κατάλληλες είναι το κολύμπι, η ποδηλασία, ενώ συστήνεται ιδιαίτερα ο χορός και το περπάτημα.
Μια ισορροπημένη διατροφή με βασικά της στοιχεία τη μειωμένη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών (κρέας, γαλακτοκομικά), τη μείωση της κατανάλωσης αλατιού, ιδιαίτερα αυτού που περιέχεται σε επεξεργασμένα τρόφιμα (π.χ. κονσέρβες), την αποφυγή των γλυκών και των μπισκότων, την επάρκεια σε φρούτα και λαχανικά και την κατανάλωση άφθονου νερού μπορεί επίσης να αποτελέσει αντίβαρο στην κυτταρίτιδα», εξηγεί η κ. Ονταμπάσογλου.
Φυσικά, υπάρχουν και οι «αισθητικές» και «καλλυντικές» λύσεις, που λειτουργούν επικουρικά στην προσπάθειά μας για απαλλαγή από τον... εφιάλτη της κυτταρίτιδας. Διαφόρων ειδών θεραπείες συμβατικές, όπως για παράδειγμα οι αισθητικές επεμβάσεις (π.χ. λιποαναρρόφηση) ή και εναλλακτικές, όπως η αρωματοθεραπεία και ο βελονισμός, υπόσχονται αποτελέσματα κατά της κυτταρίτιδας, τα οποία, όπως τονίζει η ειδικός: «γίνονται αισθητά σε συνδυασμό με σωστή διατροφή και άσκηση».
Μία από τις πιο διαδεδομένες σήμερα μεθόδους για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας είναι η ηλεκτροθεραπεία. Η διοχέτευση κάποιας μορφής ενέργειας στις πάσχουσες περιοχές (θερμική, μηχανική, ηλεκτρική), έχει σαν στόχο να βελτιώσει τις λειτουργίες των συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού (λεμφικό, αγγειακό, φλεβικό, αρτηριακό, μυϊκό). Η ηλεκτροθεραπεία εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο εφαρμογών που στηρίζονται σε παραδεκτές επιστημονικά αρχές και γνώσεις πάνω στη Βιολογία, τη Φυσική και τη Χημεία. Ηλεκτροθεραπεία για την κυτταρίτιδα, τη χαλάρωση και το τοπικό πάχος, μπορούν να εφαρμόσουν μόνο διπλωματούχοι Αισθητικοί, αφού λάβουν υπ' όψη τις αντενδείξεις όπως: καρδιαγγειακές παθήσεις, δερματοπάθειες, επιληψία, σακχαρώδης διαβήτης, εγκυμοσύνη, σκλήρυνση κατά πλάκας, ύπαρξη καρδιακού βηματοδότη, έμμηνος ρύση, ύπαρξη μεταλλικής πρόθεσης κ.ά.
Τα εξειδικευμένα καλλυντικά προϊόντα (κρέμες, τζελ) που χρησιμοποιούνται στο σπίτι, αποτελούν μία ακόμα βοήθεια για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας. Πρέπει όμως να θυμάστε ότι η χρήση τους θέλει ευλαβική συνέπεια. Η χρήση αυτών των προϊόντων θα πρέπει να συνεχίζεται καθημερινά, καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, προκειμένου να έχουμε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Parapharmacie.gr
Τηλ. Επικοινωνίας: 215 215 2223
Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 - 11:00
E-mail: info@parapharmacie.gr
© 2024 Parapharmacie.gr. ALL-IN-ONE eCommerce Business Development by Plushost.gr